Čo je to Matcha tea? Čoraz častejšie som sa stretávala s týmto názvom. Stále ho niekto okolo mňa ospevoval. Nedalo mi to, a tak som o ňom začala hľadať všemožné informácie a zostala som veľmi milo prekvapená.
Matcha je druh zeleného čaju, ktorý vznikol pred viac ako 800 rokmi. Zo začiatku ho používali hlavne budhistickí majstri a samuraji, no až pred nedávnom sa začal konzumovať aj v Európe.
Čerstvé čajové lístky sa rozomelú na jemný prášok a výsledkom je pozoruhodne zelená farba s mierne sladkou a v pozadí horkastou chuťou s výnimočnou arómou. Čaj Matcha obsahuje unikátne katechíny a aminokyseliny.
Matcha tea je 10 krát silnejší ako bežne uvarená šálka zeleného čaju.
Nedávne vedecké štúdie prišli k záveru, že Matcha tea sa vyskytuje 137 krát viac EGCG ako v bežnom zelenom čaji. EGCG je najúčinnejší antioxidant účinný proti rakovine a výborný pomocník pri spaľovaní tukov. Pri konzumácii čaju Matcha sa zrýchli metabolizmus o 30 – 40%. Matcha obsahuje theofylín a theaníny, rovnako ako množstvo minerálov, vitamínov a antioxidantov. Matcha obsahuje množstvo živín, ktoré obmedzujú okamžité vstrebávanie theofylínu do krvného obehu, čo vedie k postupnému uvoľňovaniu energie v čase 3 až 6 hodín.
Konzumácia Matcha čaju nemá žiadne negatívne účinky na krvný tlak.
Hlavné zdravotné účinky čaju Matcha
- Výrazne zvyšuje energiu (na 8-10hod.),bez vedľajších účinkov, na rozdiel od vypitia väčšieho množstva kofeínu v káve
- Zvyšuje duševnú bdelosť
- Zvyšuje pohodu a znižuje stres
- Urýchľuje metabolizmus, až o 35- 40%
- Má silný protistarnúci účinok vďaka vysokému obsahu antioxidantov
- Znižuje krvný tlak a úroveň zlého LDL cholesterolu
- Vďaka vysokej hladine polyfenolov a katechínov má silný účinok proti rakovine a je výborný aj pri jej prevencii
- Uvoľňuje zápchu vďaka vysokému obsahu vlákniny
- Upravuje hladinu cukru v krvi
- Detoxikuje a alkalizuje krv vďaka vysokému obsahu chlorofilu
- Má silné antibiotické a antivírusové účinky
Príprava:
Za studena-
Čaj (cca 2 gramy a viac )zmiešame s vodou (od 2 dl – 1,5 l ,podľa chuti) a poriadne pretrepeme. Odporúčame pridať pár kvapiek citrónu.
Je dôležité, aby bol čaj Matcha vždy dôkladne rozmiešaný. Pri príprave za studena použijeme šejker.
Za tepla-
Čaj zalejeme horúcou vodou (2 dcl) s teplotou cca 70 stupňov a poriadne rozmiešame. Pred prípravou za tepla je ideálnym pomocníkom malý šľahač mlieka, či šejker. Skvelú chuť docielime tiež pridaním pár kvapiek citrónu. Na zjemnenie chuti sa môže pridať mlieko.
Matchu skúšam ešte len druhý týždeň, no hneď po prvom vypití som sa cítila výborne, energia šla hore a pozornosť takisto. Určite odporúčam vyskúšať .
Vždy sa snažím nájsť čo najlacnejšiu variantu výrobku tak, aby aj zodpovedal maximálnou kvalitou. Aj v prípade Matcha tea sa mi to podarilo, a to na stránke www.namaximum.sk, kde je za najnižšiu cenu na trhu a kvalita je na 100%.
Autor: Lucka Žuffová