Kakaové maslo je tuk, po ktorom je na trhu najväčší dopyt a je jedným z najdrahších tukov. Získava sa z kakaových bôbov, kde jeho obsah tvorí okolo 50% .Má bielu až jemne žltú farbu. Chuť a vôňa sú jemne čokoládové.
Kakaové maslo má rôzne uplatnenia:
– pri výrobe čokolády
– všeobecne v potravinárstve a gastronómii – na pečenie, do polevy aj na vyprážanie
– v kozmetike napr. v rúžoch. Odporúča sa aj na strie počas tehotenstva.
– vo farmácii ako súčasť mastí a čípkov.
Kakaové maslo neobsahuje takmer žiadne sacharidy, bielkoviny ani vlákninu. Je to čistý, 100%-ný tuk. Preto má aj veľmi vysokú energetickú hodnotu a je veľmi dobrým zdrojom energie.
Výhody kakaového masla:
Predovšetkým v studenej kuchyni je výhodou kakaového masla to, že zostáva pri izbovej teplote v tuhom stave. Pritom neobsahuje žiadne transmastné kyseliny, ktoré sú mimoriadne nezdravé. Tie nájdeme často v rôznych stužených tukoch, ktoré sa používajú napr. na polevy. Preto je dobré nahradiť tieto rôzne nezdravé, stužené tuky práve kakaovým maslom.
V dnešnej dobe, výrobcovia šetria na všetkom a namiesto kvalitného kakaového masla do čokolád pridávajú iné, nezdravé tuky. Preto tu mám pre vás recept na kvalitnú domácu čokoládu, na ktorú potrebujete len pár ingrediencií.
RECEPT NA DOMÁCU ČOKOLÁDU
Potrebujeme:
- 50g kakaového masla
- 50g kokosového oleja
- 35g kvalitného kakaa
- 40g medu na osladenie
- podľa chuti oriešky, semiačka, sušené ovocie
Kakaové maslo a kokosový olej necháme roztopiť, pomaly nasypeme kakao a pridáme med. Podľa chuti môžeme do čokolády pridať aj oriešky, semienka, či sušené ovocie. Hmotu vylejeme do ľubovoľnej nádoby a necháme stuhnúť v chladničke približne na hodinu. Po hodinke je zdravá čokoláda na svete, dobrú chuť
Kakaové maslo nájdete v bio kvalite na www.namaximum.sk